logotyp SÅHÄR SKÖTER MAN HANDTRYCKTA TYGER

GRUNDREGLER FÖR SKÖTSEL AV TRYCKTA TYGER
REGEL NUMMER ETT är att sköta tyget efter vilket material det är gjort av. Tvätt-temperaturer och strykjärn ställs in på bomull, lin eller ull.

REGEL NUMMER TVÅ är att utgå från vilket slags färg trycket är gjort med.

TYGER TRYCKTA MED REAKTIV FÄRG
Reaktiv färg behöver man egentligen inte ta någon hänsyn till över huvud taget. Den finns inne i fibrerna och påverkas inte av nötning och veck. Behandla tyget eller plagget som industrifärgade.

TYGER TRYCKTA MED AKRYLFÄRG
Akrylfärg är känslig för nötning i veck. Centrifugera inte och mangla därför inte tyger tryckta med akrylfärg. Stryk dem släta! Använd ångstrykjärn och/eller blomspruta med vatten.
Om mönstret inte består av stora ytor kan man mangla tyger av lin eller hampa för dessa tyger kommer bäst till sin rätt kallmanglade. Detta är en avvägningsfråga!
Särskilt när trycket är nytt ska man undvika blötläggning.

HUR MAN SKÖTER YLLE
Fåren har haft många tusen år på sig för produktutveckling. Resultatet är att ullens yta är smutsavvisande. Tvätta därför ylle så sällan som möjligt. Ett gammalt djungeltrix är att gräva ner ylleplagget eller kudden i ren snö en KALL dag på vintern. Efter en stund tar man upp det igen och skakar av snön. Vips har man ett rent plagg. Har man inte tillgång till ren snö eller vinter kan man hänga ut plagget för vädring. Måste man ändå tvätta yllet ska det vara i kallt vatten och för hand. Man kan använda såpa som tvättmedel. Skölj ordentligt men vrid inte och håll på. Låt dropptorka.